Stress en voorkoming van burnout

Er zijn vele oorzaken die kunnen lijden tot stress. En dan heb ik het niet over een beetje gezonde stress die je kunt hebben met het halen van een deadline of het maken van een belangrijk examen of opdracht. Ik heb het over dusdanig veel stress, gedurende lange tijd, waarbij er vrijwel altijd ook lichamelijke klachten ontstaan. Vooral vermoeidheid, slecht slapen, piekeren, geen energie meer hebben, alles wat je doet is teveel en het lijkt wel alsof er ’s ochtends al een deken van vermoeidheid over je heen geslagen wordt. Dit is wat ik hoor van mensen die al lange tijd de balans kwijt zijn geraakt tussen de draagkracht en draaglast. De redenen kunnen variëren, van een heel sterke verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, moeilijk grenzen aan kunnen geven, niet voor jezelf op durven komen. En kan het ook een combinatie van factoren zijn. Mogelijk heeft het te maken met een samenloop van situaties (werk, familie, thuissituatie).

Op je werk word je verwezen naar een bedrijfsarts en die stelt de diagnose ‘burnout’. Hiermee word je naar huis gestuurd om het even rustig aan te doen. Zelf weet je eigenlijk ook allang dat het zo niet langer gaat.

Kom je er alleen niet uit en heeft tot nog toe alles wat binnen je vermogen lag en alle hulp die je geboden is, niet geleid tot een beter resultaat, neem dan contact  met mij op ……