PEP-cursus

Naast individuele therapie en coaching bied  ik een Psycho-educatie programma (cursus) aan, gekoppeld aan een bepaald thema. Dit kan gaan over nieuwe levensfases waarin je terecht komt. Soms gevraagd, soms ongevraagd.

  • Zoals bijvoorbeeld de kinderen die het huis uit gaan (studeren, trouwen) waarbij er een gevoel van leegte kan ontstaan in de nieuwe situatie.
  • Maar ook bedoeld voor jonge ouders die net beginnen met kinderen, een nieuwe baan, of in een nieuwe omgeving terechtkomen of misschien wel allemaal tegelijk. In deze periode wordt er een heleboel van je verwacht en gevraagd en probeer je een balans te vinden tussen gezin – werk- sociale contacten- sport/vrije tijd. Daarbij ben je op zoek naar de juiste verhouding tussen draaglast en draagkracht.
  •  Ook kan het lastig zijn om een invulling te geven aan je leven als je met pensioen gaat. Wat ga je doen met alle vrije tijd?
  •  Daarnaast heb ik, samen met een collega, ervaring met het thema ‘chronisch zieke mensen en hun partner’ met als doel het verminderen van de psychologische en sociale problemen, om daarmee de kwaliteit van leven, van beiden, te verbeteren. Je wordt in het ziekenhuis tot patiënt gebombardeerd, maar hoe ga je nou als mens, met of zonder partner, om met jouw ziekte? Het programma heeft een positieve insteek en is gericht op wat nog wél kan, ondanks de beperkingen. Het leert beiden om op een meer comfortabele manier om te gaan met de gevolgen van de ziekte.

Aanpak:

Het is een cursus van 5 sessies van 1,5 uur waarin verschillende onderwerpen besproken worden, zoals de meest voorkomende belemmeringen, obstakels en stressbronnen;

  • stress- en timemanagement,
  • omgaan met je energie en vermoeidheid (draagkracht/draaglast, geef ik wel voldoende mijn grenzen aan),
  • sociale competentie en –ondersteuning (wat heb ik in huis en wat zijn mijn hulpbronnen?),
  • zelfevaluatie (hoe ziet/zag mijn dag eruit?)
  • eventuele patronen ontdekken en onderzoeken en je ondertussen afvragend of dat is wat je daadwerkelijk wilt (waarom doe ik wat ik doe….)

De cursussen worden 2-wekelijks gegeven zodat er ruimte is tot nadenken, uitwisselen en het maken van huiswerkopdrachten.

De groep bestaat uit maximaal 8 personen en minimaal uit 4 personen. De mogelijkheid bestaat om als echtpaar deel te nemen.

In overleg wordt de cursus overdag (10.00 -11.30 uur) of ’s avonds (20.00 – 21.30 uur)  georganiseerd.

Kosten:

Compleet pakket van 5x 1,5 uur, incl. cursusmateriaal kost 125 euro p.p.

 

Kun jij ook wel eens zo’n op- PEP- per gebruiken,  meld je dan bij mij aan …